Vissza

Rendhagyó német népismereti óra a 4.a-ban

A német nemzetiségi népismeret órákon elsősorban a hagyományokkal, a régi életmódokkal foglalkozunk. A farsangi időszakban a három napos kőszegfalvi farsangról tanulunk, így a falu jellegzetes süteményéről, a cigenudliról/Ziegenudeln/ is.  Jó lenne a gyakorlatban ezt ki is próbálni, megsütni.… A Kőszegi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjének, Kőszegfalvi Ágnes tanítónőnek ötletét a német képviselők örömmel támogatták.

Febr. 17-én délután a 4.a osztályosok mire a tantermükbe  értek, Rábai Ferenc segítségével a cigenudli tésztája már ott kelt a kelesztőedényben, a vájlingban.

A „projekt-délután” a kőszegfalvi farsangról 1985-ben készített film vetítésével indult, melyet nagy figyelemmel néztek meg a gyerekek. Aztán kezdődött a közös munka. A kőszegfalvi német kórus tagjaival együtt szaggatták, sodorták, formálták, sütötték és porcukrozták a gyerekek a cigenudlit, melyet helyben el is fogyasztottak, sőt haza is vihettek.

Megélni egy hagyományt, aktívan részt venni valamiben, sokkal nagyobb élményt nyújtott mindenkinek. Ezt a kezdeményezést jövőre is szeretnénk folytatni. Köszönet a német önkormányzatnak az anyagi támogatásért is.

Galéria