Vissza

Határtalanul Szlovéniában és Horvátországban

 

  1. nap: 2023. március 27. hétfő, Muravidék

A reggeli órákban a bepakolás után két órával átléptük a szlovén határt. Lendván megtekintettük a Bánffy-Esterházy kastély kiállítását. Láttuk Zala György alkotásainak miniatűr másait, valamint a híres hetési tájegységre jellemző viseletet és használati tárgyakat. Látogatást tettünk Lendván a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézetben. Megismerkedtünk a helyi magyarság történetével. Lendva város központjával ismerkedtünk. A Szent Katalin plébániatemplom mellett megtekintettük a Szent István szobrot, tőle nem messze pedig a Makovecz Imre által épített kultúrpalotát. Délután felkapaszkodtunk a lendvai szőlőhegyre, ahol felkerestük a Szentháromság kápolnát, ahol Hadik Mihály törökverő hadvezér van eltemetve. Igaz, hogy séta közben megáztunk, de kárpótoltak minket a helyi idegenvezető, Marika néni izgalmas történetei. Innen csodálatos kilátás nyílt a környékre, három ország látóhatárát pásztáztuk. Ezután Közép-Európa legnagyobb orchidea farmjára látogathattunk, a Dobronak határában megépült Trópusi kertbe, ahol különleges egzotikus növényeket találtunk. Este a bajánsenyei szálláson elfogyasztottuk a finom vacsorát és még sokáig beszélgettünk, játszottunk.

 

  1. nap: 2023. március 28. kedd, magyar várak a déli végeken

A reggeli után másfél órás kirándulásra indultunk a hármashatárra. A helyszínt Szlovénia (Türke) felől közelítettük meg. Három ország három településének (Felsőszölnök, Türke, Tóka) polgármesterei avatták fel hajdan ezt a háromoldalú gúlát, amely nem csupán a trianoni, hanem az 1919-es Saint-Germain-i békediktátumra is emlékeztet. A 384 m magasságban emelt emlékművet körbesétálva 3 országban lépkedtünk – ma már vasfüggönymentesen, szabadon. Itt csapatunk elénekelte a Himnuszt. Jó érzés volt hhárom ország határán magyarnak lenni! Felsőlendván megtekintettük Szlovénia legnagyobb kiterjedésű várát, amelynek elődjét még a 13. századi keresztes háborúk idején, a templomosok építették. Később az Amadék, a Széchenyiek, a Nádasdyak, a Szapáryak, végül Trianonig a Széchenyiek birtokolták. Délután a hetési magyarok vártak bennünket a dobronaki György Házban. Itt a muravidéki magyar népi  motívumokkal, szokásokkal, a szlovéniai magyarság kulturális kincseivel ismerkedhettünk meg. Illetve csuhés kézműves foglalkozáson vettünk részt. Aztán a Dobronak település határában található a Bakónaki-tónál gyönyörű sétát tehettünk. A tónál energiapark működik, ahol különböző szervi bajokat lehet orvosolni. Ezek az energiavonalak a közeli erdőben megbújó Szent Vid forráshoz, és a felette lévő Szent Vid kápolnához vezetnek. Alaposan elfáradva értünk vissza a szállásra, ahol ismét finom fogások vártak.

 

  1. nap: 2023. március 29. szerda, Zágráb

A reggeli utazás után a zágrábi Liszt Intézetet látogattuk meg, ahol érdekes előadást hallhattunk a Horvátországban élő magyarok kulturális életéről. Ezután városnéző sétára indultunk Zágrábban, Horvátország fővárosában. Meglátogattuk a Káptalandombon emelt székesegyházat, benne a Szent István kápolnával, ahol Szent László koronázási palástját is láthatjuk. Itt nyugszik Erdődy Tamás, valamint az 1919-es újratemetésük óta Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter is. A Káptalandombi városrészből átsétáltunk a Felsővárosba (Gradac), itt találtuk előbb a Jellasics-teret és a Jellasics lovas szobrot a főtéren, majd a dombon felsétálva az öreg kapun át a Szent Márk-térre értünk. Itt található a horvát Szábor, vagyis az országgyűlés, amely a Szent Márk templomra néz, amelyen a Horvátország és Zágráb címerét Zsolnai cserépből rakták ki. Majd a felvonók menti lépcsőkön visszatértünk a sétáló utcára és a városmagba. Szabadprogram keretében gyümölcsöt vásárolhattunk a piacon. A városban felkerestük Zrínyi Miklós mellszobrát is. Több órás utazás után mindenki nagy örömére Selce-nél elértük a tengert. A szállás elfoglalása és a vacsora után azonnal lesétáltunk a partra. Fürdés híján kavicsot dobáltunk a vízbe és gyönyörű fotókat készítettünk a naplementés partról.

 

  1. nap: 2023. március 30. csütörtök, Fiume (Tengerre magyar!)

Reggeli után a Fiuméhez tartozó Tersattoba látogattunk. Felsétáltunk Tersatto várába, amelyet a Frangepánok építettek a 13. században. Megismerkedtünk Fiume történelmi belvárosával, a korzón található Óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival. Meglátogattuk a magyar időben épült piacot, a színházat, és egyéb fontos épületeket tekintettünk meg: a Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza. Felkerestük a magyar feliratú kikötői bójákat és a Baross emléktáblát. Délután hajókázáson vettünk rész, ahol elénk tárult Krk-sziget hídja, Kraljevica városa, panorámás kilátás a Zrínyi-Frangepán kastélyra és az Omišalj-öbölre. Este egy hosszabb sétával elbúcsúztunk a tengertől.

 

5.nap: 2023. március 31. péntek, Zrínyiek nyomában

Reggel fájó szívvel hagytuk el az Adriát, de pár óra múlva újabb szép helyen szálltunk ki a buszból. Varasd mintegy 20 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkerestük az Erdődyek várkastélyát és tettünk egy sétát Európa talán legszebb barokk belvárosában. A kastélyban nagyon modern kiállítás mutatta meg a korabeli főurak életét. Itt találjuk a Megyeházát, a Draskovics Palotát, a székesegyházat és a gyönyörű városházát is. Csáktornya a Zrínyiek sasfészke. Tettünk egy sétát a csáktornyai várnál. Elsétáltunk a Szent Jeromos szlavóniai származású szentünk szobrához, a Zrínyi fához, Zrínyi teljes alakos szobrához, a honvédő háború áldozatainak emlékművéhez és a turulmadaras központi emlékoszlophoz. Itt elhelyeztük az utolsó koszorúnkat. Hamarosan Lendván keresztül értük el a magyar határt. Utazás közben kiselőadásokon mutattuk be az elmúlt 5 nap legemlékezetesebb pillanatait. Néhány óra múlva pedig már Kőszegre gördült be a buszunk 45 fáradt, de vidám és elégedett diákkal.

A fantasztikus öt nap összekovácsolta az iskola 45 diákját, 4 tanárát és mindannyian sok új információval, rengeteg élménnyel és a valódi összetartozás érzésével tértünk haza.

Galéria