Vissza

Határtalanul 2019.

Május 6. és 10. között 7. osztályos tanulóink egy felejthetetlen hetet töltöttek Erdélyben a Határtalanul Program jóvoltából.

A pályázat, a szervezés már tavaly elkezdődött. Az út előtt a gyerekek rendhagyó földrajz és történelem órán ismerkedhettek Erdély nevezetességeivel, majd játékos vetélkedő formájában adtak számot ismereteikről.

A zord időjárás sem szegte kedvünket, a rengeteg élmény mellett eltörpült, hogy néha áztunk, fáztunk. Erről a képek is tanúskodnak.

A színes program a gyerekek napi beszámolói alapján:

  1. nap

Hétfő reggel 4 órakor indultunk szakadó esőben Kőszegről. Körülbelül 10 órás útunk első állomása Nagyvárad volt.

Itt megnéztük a római katolikus székesegyházat. Megtudtuk, hogy a  templomot még I. László alapította. Innen a várba vezetett az utunk, amely 15 km-re található a Bihari vártól. A várad szó kis várat jelent, ennek ellenére az épület hatalmas területen helyezkedik el. A legenda szerint az egyik éjjel a bástyában lebegve imádkozni látták László királyt, akit később szentté avattak. Neki van itt a legtöbb ereklyéje.

Koporsójánál volt a vasgolyós ítélet. Ebben az időben nagy volt a korrupció, aki bűnösnek  találta magát, az lefizethette a papot.

Megismerkedtünk a középkori kínzóeszközökkel is: akasztófa, máglya, kerékbe törés, karóba húzás…

Bethlen később a nagyváradi vár falát lebontatta a karbantartás és a határzár miatt. A várrendszerben 800 katona volt. A falak nagyon vastagok voltak. A várárokba termálvíz volt vezetve. Az északi bástyában lőport tároltak, ami később felrobbant.

Elmentünk a Fekete sas palotába is, amely szecessziós stílusú, és régen bevásárló központ volt.

Megtekintettük az Állami Színházat, valamint Ady kedvenc cukrászdáját is.

A Holnap Társaság szoborcsoportnál felidéztük Ady Endre életét és munkásságát.

A nap végére elfáradtunk, de kárpótolt bennünket a nagyon szép és modern panzió, a gyönyörű szobák és a finom vacsora.

2. nap

A mai napon nagyon sok program várt ránk, ezért korán kellett kelni. Sajnos az időjárás nem fogadott bennünket a kegyeibe, de az esős, hideg idő ellenére lelkesen indultunk útunkra.

Az első úticélunk a Király-hágó volt. Nagyvárad felől jövet  itt lehet közúton Kalotaszeg felé, majd Kolozsvárra eljutni. Nemcsak gazdasági, hanem kulturális szerepe is nagy, hiszen kapcsolatot teremt a Partium és a történelmi Erdély között.

Ezután Kolozsvárra érkeztünk, ahol megtekintettük a református templomot és Mátyás király híres lovasszobrát, szülőházát. Városnéző sétánk közben láttuk a híres Bebes-Bolyai Egyetemet is.

A következő célpontunk a tordai sóbánya volt. Lélegzetelállító élményben volt részünk.

A bánya bebarangolása után kipróbálhattuk az óriáskereket, a játékokat, gyönyörködtünk a látványban.

A mai nap utolsó programja a Tordai hasadék megtekintése volt. Bár az idő nem volt kegyes hozzánk, mégis csodálatos látványban volt részünk.

A mai napon is nagyon sok érdekes információ birtokába jutottunk idegenvezetőnk jóvoltából.

A fárasztó nap után elfoglaltuk Torockón a szállásunkat, ahol a régi falusi életbe is becsöppenhettünk. A finom vacsora feledtette velünk, hogy nagyon hideg volt.

3. nap

Reggel Torockón ébredtünk, a finom reggeli után magunk készítettük a napi csomagunkat. Szerencsére elállt az eső, így tehettünk egy sétát a faluban, meglátogattuk az ottani gyermekotthont, megtöltöttük flakonjainkat igazi forrásvízzel, ettünk torockói kürtős kalácsot.

Idegenvezetőnk elmesélte, hogy mi a házakon található jelölések jelentése. Torockó sajnos a múltban leégett, a vödör, a villa azt jelzi, melyik családnak milyen eszközt kellett vinni, ha tűz ütött ki.

Következő állomásunk Nagyenyed volt, ahol megtekintettük a Bethlen Kollégiumot. A hely „ismerős” volt számunkra, hiszen nemrégiben tanultuk Jókai Mór A nagyenyedi két fűzfa című művét.

Ezután Gyulafehérvárra mentünk. Bementünk a hatalmas várkertbe, ahol  meglátogattuk a koronázási templomot. Megtudtuk, hogy nem ez volt az eredeti helye, úgy költöztették a mai helyére ezt az ortodox templomot. Megtudhattuk azt is, hogy drágább volt a belső freskók festése, mint a templom megépítése. Érdekesség volt, volt, hogy 3 órás énekeket szoktak itt tartani misztikus hangulatban.  Útközben láttuk a torockói hegyvonulatot, ahol régen aranyat bányásztak. Megálltunk, majd elsétáltunk Vitéz Mihály szobra előtt is. Láttuk a Babiloni épületet, a Történeti Múzeumot, a Városi Kaszinót, ahová a tisztek jártak szórakozni, és itt tartották meg az országgyűlést, ahol egyesítették Erdélyt. Elsétáltunk a Diadalkapuhoz is, amit domborművek díszítenek, és itt tartották fogva a 3 román parasztfelkelőt is a börtönben. Megnéztük a Székesegyházat, amit Szent István alapított. Gótikus, román, reneszánsz és bizánci stílus jelenik meg. Belül leszedték a freskókat és fehérre festették a székesegyházat. Ide temetkeztek a Hunyadiak, az egyik szarkofágra letűztük az emlékkoszorúnkat és elénekeltük a Himnuszt.

Ezután utunk Vajdahunyadra vezetett.

Itt csoportokban feladatokat kellett megoldanunk. Annak sikerült, aki figyelmesen körbejárta a várat, és elolvasta a tájékoztató szövegeket.

Utunk Dévára vezetett, ahol megidéztük Kőműves Kelemenné szellemét. „Magos Déva várára” felvonóval mentünk, ahonnan csodálatos látvány tárult elénk. Megtudtuk, hogy a  várat nagyon nehéz volt ostromolni.

Szállásunk ezen az estén Déván volt. Meglátogattuk a Böjte Csaba  által alapított gyermekotthont, ahol megtudtuk, hogyan telnek a gyerekek mindennapjai.

Az ízletes vacsora után elfoglaltuk szállásunkat, melynek ablakából gyönyörű kilátás nyílt a várra.

4. nap

A finom reggeli és a napi csomag elkészítése után buszra szálltunk és elindultunk Marosillye felé.

Itt Bethlen Gábor szülőházát tekintettük meg. A rendhagyó történelemórán mindenki a reneszánsz korban érezhette magát. Három szerencsés társunk még reneszánsz ruhát is ölthetett magára.

A kapott feladatlapon lyukasztóval jelölhettük a helyes válaszokat, majd a szintén rendhagyó ellenőrzés után a hibátlan megoldásért megkaptuk a megérdemelt csokinkat.

Az épület pincéjében egy filmen nézhettük meg a vár történetét.

Ezután Lippára mentünk, itt egy kegyhelyet tekintettük meg, ami hatalmas volt.

Következő állomásunk Arad volt.

Itt elhelyeztük az emlékezés koszorúját a vesztőhelynél és az aradi vértanúk emlékére emelt szobornál is.

Sajnos az időjárás itt se volt mellettünk, de azért élveztük a szabad időt, és a fotózkodást az I Love Arad felirattal.

A nap végén Nagyszalontára érkeztünk, ahol a gyermekotthonban átadtuk adományainkat, elfoglaltuk a szállást és megvacsoráztunk.

5. nap

Kirándulásunk utolsó reggelén Nagyszalontán ébredtünk. A reggeli és a pakolás után útunk Arany János szülőhelyéhez vezetett. Igaz, hogy az eredeti szülőházat nem láthattuk, mert az leégett, de a helyén épült portán sok érdekes dolgot megtudtunk a költőről, valamint olyan tárgyakat láthattunk, melyeket ebben a korban használtak. Az udvaron lévő gémeskút viszont eredeti volt, amelyből Arany is oltotta szomját. Ugyanitt található a Családi körben megidézett feketén bólogató eperfa „unokája”.

Ezután a Csonka toronyban található emlékmúzeumot tekintettük meg. Itt egy nagyon kedves és szórakoztató kalauzunk volt, aki nemcsak rengeteg érdekes dolgot mesélt a költőről, de alaposan ki is kérdezett bennünket Aranyból. Megcsodálhattuk a költő dolgozó szobáját, sőt azt a fotelt is, melyben meghalt. Az egyik emeleten a róla készült híres portrékat láthattuk. Majd a legfelső szinten  játékok segítségével idézhettük fel ismereteinket.

Innen kezdetét vette hosszú utazásunk hazafelé. Még Nagyváradon könnyek közt búcsúztunk fantasztikus idegenvezetőnktől, aki egy saját verssel köszönt el tőlünk.

A hazautat egy mekizés szakította meg, majd az M0-son történt baleset miatt megcsodálhattuk Budapest főbb nevezetességeit is, amit Marci vicces idegenvezetése tett még élvezetesebbé.

Este fáradtan, de csodálatos élményekkel gazdagodva szálltunk le a buszról.

Mindenkinek köszönjük, hogy részt vehettünk ezen az utazáson.