Vissza

Gyógyító klímanapok

Iskolánk januártól egy környezetvédelmi, tudatformáló tevékenységben vett részt, amit Kőszeg Város Önkormányzata, az Írottkő Natúrparkért Egyesület és a Titánium Edicult Kft.által benyújtott és elnyert pályázat tett lehetővé.

A város többi iskolájával és óvodájával együtt, a COVID veszélyhelyzet miatt, külsősök bevonása nélkül, az osztályfőnökök és kollégák segítségével bonyolítottuk le, a több fordulóból álló eseményt. A cél az volt, hogy a gyerekek szemléletét formáljuk a klímavédelemmel kapcsolatban. Hiszen a fiatal életkorban megszerzett ismeretek hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermekek formálják saját és a családjaik szokásait, környezettudatos, energiatakarékos felnőttekké váljanak.

Ennek keretében az osztályfőnökök beszélgettek a gyerekekkel a klíma változásáról, annak veszélyeiről és arról személy szerint ki , mit tehet annak érdekében , hogy  kevesebb klímát romboló anyag kerüljön a környezetbe.

Kisfilmeket néztünk meg, melyek után az osztályok közösen, 10 pontból álló klímavédelmi tervet állítottak össze.

Januárban az alsó tagozatosok évfolyamonként, szövőkereten a Nemezgyárból kapott hulladéknak minősített, de használható anyagból szőtteseket készítettek.

Februárban, nemez és más természetes anyagok felhasználásával a Kőszegi hegység növény és állatvilágát megidéző faliképeket alkottak osztályonként.

Ezzel egy időben a felső tagozat, otthonról hozott maradék anyagokból, kézi varrással használati tárgyakat állítottak elő.

Az egész iskola, minden tanulója egy-egy fácskát készített, szintén természetes anyagokból.

A tevékenységekről és az elkészült alkotásokról fotódokumentáció készült. A tárgyakat, zsűri értékelte, a város többi iskolájának beküldött alkotásaival együtt.

 Nagyon szép eredményeket értünk el.

Alsó tagozat: „ A Kőszegi hegység élővilága” című kollázs

1.évfolyam

  1. helyezés 1.c osztály-  kézműves foglalkozás

2.évfolyam

  1. helyezés 2.b osztály- Szalafő kirándulás

3.évfolyam

  1. helyezés 3.a osztály- kézműves foglalkozás

4.évfolyam

  1. helyezés 4.a osztály-Szalafő kirándulás

Felső tagozat: „Gondold újra textilből”

  1. évfolyam

2.helyezés 6.b osztály- Ság hegy kirándulás

  1. helyezés6.a osztály-Szalafő kirándulás

7.évfolyam

  1. helyezés 7.b osztály- Szalafő kirándulás

Kreatív különdíj

  1. a osztáy – Szőce Lápok háza

Ajándékként programokon vehetünk részt, az Őrségi Nemzeti Park területén, melyek utazási költségét az osztályok állják. A programokat a következő tanévben tudjuk megvalósítani. Aki nem az utazást választotta az iskolában, kézműves foglalkozásokon vehet részt.

az elkészült alkotásokból kiállítást szervez minden iskola. A projektzáró rendezvény májusban a Bechtold István Látogató Központban lesz. Ott kerülnek elhelyezésre azok a fák, amelyeket készítettünk. Ahogy érkeznek a gyerekek egyre nő a fák száma. Ezzel érzékeltetjük, ha mindenki csak egy fát ültetne és gondozna erdő alakulna ki belőle.

Ez a programsorozat kiválóan fejlesztette, a gyerekek kreativitását, környezetvédelem iránti érzékenységüket, elkötelezettségüket, összekovácsolta a közösségeket.

A szervezőknek köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen a programon.

Galéria