Vissza

A hagyomány megélése

Rendhagyó német népismereti óra a 4.a osztályban

A német nemzetiségi népismeret órákon elsősorban a hagyományokkal, a régi életmódokkal foglalkozunk. A farsangi időszakban természetesen a három napos kőszegfalvi farsangról tanulunk, így a falu jellegzetes süteményéről, a cigenudliról/Ziegenudeln/ is.  Felmerült bennem, hogy jó lenne a gyakorlatban ezt ki is próbálni, elkészíteni.…

Ötletemet a Kőszegi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői örömmel támogatták, így immár második alkalommal került sor a „projekt-délutánra”, a jelenlegi helyzetben a megfelelő óvatossági előírások betartásával.

Febr. 15-én délután a 4.a osztályosok mire a tantermükbe  értek, Rábai Ferenc segítségével minden kellék elő volt készítve. A gyerekek nagy örömmel vettek részt a kelt tészta elkészítésében. Közösen törték fel a tojásokat, dagasztották a tésztát.

Amíg a tészta kelt, a kőszegfalvi farsangról 1985-ben készített filmet vetítettük le, melyet nagy figyelemmel néztek meg a gyerekek. Aztán kezdődött újra a közös munka.   Csatlakozott az osztályfőnök, Pálfy Ildi néni is.   Együtt szaggatták, sodorták, formálták kifli alakúra a tésztát, Sümegi Edit néni sütötte, a gyerekek porcukrozták a cigenudlit, melyet helyben el is fogyasztottak, amely mindenkinek nagyon ízlett! Közel három óra elteltével, élményekkel gazdagodva mentünk haza.

Megélni egy hagyományt, aktívan részt venni valamiben, sokkal nagyobb élményt nyújtott mindenkinek. Ezt a kezdeményezést jövőre is szeretnénk folytatni. Köszönet a német önkormányzatnak az anyagi támogatásért is.

Kőszegfalvi Ágnes tanító

Galéria