Kezdőlap   
Német nemzetiségi népismereti verseny
Aktuális - 2016-12-21

2016. december 14-én német nemzetiségi népismereti versenyre invitáltuk Vas megye német nemzetiségi iskoláinak 4. és 5. osztályos tanulóit. A gyerekeknek a karácsonyi ünnepkör jeles napjaiból és az ezekhez tartozó hagyományokból, szokásokból kellett felkészülniük.  A Szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolából, a Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolából és a Kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskolából összesen 10 csapat mérte össze tudását.

 

 

A 3 fős csapatok egy előzetes feladatot kaptak. Az ünnepkörhöz tartozó egyik nevezetes napról kellett egy kis mesekönyvet készíteniük. Hihetetlen fantáziadús, kreatív munkák érkeztek.

A verseny több fordulóból állt. Először egy feladatlapot töltöttek ki a diákok, amelyen pár játékos, de igazán elgondolkodtató feladatot találtak. Ezután kettévált a társaság és a 4. osztályosok az informatika terembe vonultak, ahol egy rendkívül izgalmas kvízjáték várta őket. Jó volt látni, hogy mennyire felkészültek a csapatok és hogy egy komolyabb témához tartozó „játék" is lázba tudja hozni ezt a korosztályt. Ezalatt az idő alatt az 5. osztályosok egy 5 állomásból álló akadályversenyen vettek részt. Itt játékos, interaktív feladatokon keresztül „megérezhették" a karácsonyt, hiszen karácsonyi fűszereket kellett illatról felismerniük, csokoládék ízét kitalálniuk ill. karácsonyi dalokat beazonosítaniuk. Míg a másik teremben két szokást próbálhattak ki maguk is: adott időre karácsonyfafűzért fűztek pattogatott kukoricából és a szilveszteri almahéjjósláshoz kellett minél hosszabb almahéjat hámozniuk.

A szervező német nyelvi munkaközösség tanárainak nagy öröm volt látni, hogy a versenyzők mennyire élvezték ezt a nem hagyományos, rendkívül izgalmas, fordulatos vetélkedőt. Volt, aki az elméleti feladatokban, mások pedig a kézügyességben jeleskedtek, vagy a kvízjátékban nem találtak maguknál gyorsabbat.

A verseny után újabb meglepetés várta a diákokat és az őket kísérő pedagógusokat. Egy kis vendéglátás után az étkezőben a német nemzetiséghez szintén köthető mézeskalácsozást próbálhatták ki Vértes Ildikó tanárnő vezetésével.  Maitz József tanár úr pedig két gyönyörű karácsonyi éneket tanított a résztvevőknek. A tangóharmonika hangjai és a mézeskalács illata varázslatos hangulatot teremtett ezen a délutánon.

Köszönetünket fejezzük ki a Vas Megyei Német Iskolaegyletnek, mely pályázatával lehetővé tette, hogy nem csak az első három helyezettet tudtuk díjazni könyvutalványokkal, hanem valamennyi résztvevő egy szép emléklapot és egy egyedi készítésű mézeskalács karácsonyfadísszel lett gazdagabb.

A verseny végeredménye itt olvasható.

Gratulálunk minden versenyzőnek és az őket felkészítő pedagógusoknak. Őszintén reméljük, hogy egy izgalmas, emlékezetes délutánt töltöttek iskolánkban.

Szervező német nyelvi munkaközösség

 

 

Firefox vagy Google Chrome böngészőkre optimalizálva!